Frona

Fróna ja-ja-ja Janiék, hon-hon-hon Hondájának nem igazán tetszett a Székesfehérvár Rallye, már a gondolatától is irtózott, és mindent elkövetett az indulás előtt, valamint a futam alatt is, hogy Jani, és Magyar Zsolti egy pillanatig se élvezhesse önfeledten, a versenyhétvégét. De a srácok beintettek neki, azért is gatyába rázták, nem foglalkoztak a dadogásával, és ha tetszett neki, ha nem, akkor is kitapostak belőle egy bronzérmet, a 7-es géposztályban, a futam végére. Fróna János összegezte a székesfehérvári futamukat.    

Szombathelyen a 7-es géposztály második helyét csíptétek el. Rendben volt a verseny után a kocsitok? Sikerült megoldani az ékszíjtárcsával kapcsolatos problémákat?

A Székesfehérvár Rallye előtt menetrendszerűen kezdtük meg a felkészülést, a verseny hetében vettük elő az autónkat, hogy elvégezzük a szükséges munkákat. Szombathelyen Kolencsik Balázs szervizcsapata applikálta vissza a helyére az ékszíjtárcsát, legyártottak hozzá ezt-azt, amivel az Iseum Rallye-n célba értünk. Nem nyúltunk hozzá, így teljesítettük a székesfehérvári futamot is. Jelenleg úgy tökéletes, ahogy van. Szombathely után a féket javítottuk, a futóművet A-Z-ig fel kellett újítani a murva után, de a baj nem ezekkel volt. Amikor elkészültünk a munkákkal, csináltam egy próbarajtot, itthon, és a differenciálmű ebben a pillanatban robbant szét. Hálája jeléül kiütötte a váltóházat, amiből elfolyt az olaj. Mindez csütörtökön este, kb. 20:45 óra körül történt. Pénteken reggel indulni kellett (volna) Székesfehérvárra. Jól álltunk, mondhatom. A mi 1.6-os Vti motorunkhoz nem könnyű váltót találni. Pláne nem éjszaka. A barátaim is elkezdtek telefonálgatni, minden tudásukat latba vetették. Végül találtunk egy váltót, egy mezőkövesdi, rallycrossban versenyező srácnál. Volt neki egy tartalék váltója, amit kölcsön adott nekünk, óriási hála és köszönet ezért neki. Pénteken ezt a váltót felraktuk a miénk helyére, felszámoltuk az összes kárt, és végre tényleg útnak eredhettünk Székesfehérvárra. Nem volt könnyű menet, de megoldottuk.

A versenyetek sem volt egy túl könnyű menet…

Nem bizony. Rengeteget szenvedtünk az autóval, fogalmunk nem volt róla, hogy mi a baja. Az egész verseny során vacakolt. Leginkább kettő, de amikor nagyon szerencsés helyzetben voltunk, akkor akár három hengerben is érdemi munka folyt, egy azon időben. Dadogott az erőforrás, nem ment a Hondánk, a gyorsasági szakaszokon. Ellenben az etapokon olyan tökéletesen működött minden, hogy el sem akartuk hinni. Gázt adtam? Mi sem természetesebb, azonnal felpörgött, húzott ész nélkül. Ment, mint a mérgezett egér a stelázsiban. De amint szakaszon elrajtoltunk, kiforgattam az egyest, és beraktam másodikba azonnal elfogyott a harci kedve. Roppant ritkán, de volt rá precedens, hogy 5500-as fordulatszám felett egyszer-egyszer magára talált, normálisan működött, de legtöbbször hiába forgattam akár 8000-ig is, semmi sem történt. Kicseréltük mind a négy gyertyát újra, de ez sem segített. A kanyarokba nem tudtuk, hogy hogyan menjünk be, mert nem voltunk abban biztosak, hogy kifelé menetben az autó kihúz majd minket. Próbáltunk sietni, de elsősorban a biztonságra autóztunk. Fontos lett volna, hogy dobogón végezzünk és valami csoda folytán sikerült is végül serlegeket szereznünk. Harmadikak lettünk a 7-es géposztályban, így összességében nem vallottunk szégyent én azt gondolom.

Megtaláltátok már a hiba okát? Veszprémben ott lesztek?

Ott leszünk, ám logopédusnál még nem jártunk, nem kezdtük el keresni egyelőre a dadogás okát. De a napokban nekilátunk. Illetve kezdődik megint a sebességváltó keresés, de ezúttal nem reménytelen a helyzet, Molnár Zsolti talán tud nekünk ebben segíteni. Egy rövid áttételes, Super N-es váltó került a látókörünkbe Zsolti közreműködésével, ezt próbálnánk valahogy megszerezni és a mi régi váltónk megmaradt alkatrészeivel együtt harckész állapotúvá varázsolni a héten. Veszprémben ott leszünk, de most nem Magyar Zsolti olvassa majd az itineremet, mert ő nyaralni megy, hanem Bartha Nándi barátommal próbáljuk meg ezúttal legyűrni a Balaton parti akadályokat. Bízunk benne, hogy ismét dobogón zárhatjuk a versenyt, mert mindössze két ponttal vagyunk lemaradva a géposztályunk első helyéről a bajnokságban, úgyhogy égető szükségünk van a pontokra.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Laroco Sport Website, by Umbrille